Βρίσκεστε εδώ:
ieslog

ieslog

Συμβιβασμός ΔΝΤ - Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, φαίνεται να επιτυγχάνεται μετά από δώδεκα ώρες συνεδρίασης του Eurοgroup. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συμφωνία επήλθεσ τον στόχο του ύψους του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020.

Συμφωνία υπήρξε και για τους τρόπους μείωσης του χρέους με επιπλέοπν παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ήθελε ο το χρέος να κατέλθει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Γερμανία επιθυμούσε το ποσοστό αυτό να επιτευχθεί του 2022.

Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης. 

Αυτή την ώρα συγγράφεται το ανακοινωθέν του Εurogroup, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας και διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αποψινό Eurogroup, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που θα μειώνει δραστικά το ελληνικό χρέος.
 Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της Ευρωζώνης. 

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε, νωρίτερα, ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή του δημόσιου τομέα. «Το “κούρεμα” δεν αποτελεί ζήτημα και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επομένως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα το συζητήσουν. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ζήτημα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και υποστήριξε ότι μια τέτοια απομείωση χρέους θα παραβίαζε τόσο τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων μελών, όσο και την εθνική νομοθεσία της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, θα είχε, επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως συνέπεια «τεράστια απώλεια αξιοπιστίας», ενώ θα ενθάρρυνε, ενδεχομένως, άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να απαιτήσουν ίδια αντιμετώπιση.

Αισιόδοξος για λύση του ελληνικού προβλήματος εμφανίστηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας. «Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση», είπε.

Έκκληση για την επίτευξη αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, είχε απευθύνει, νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν τόνισε, νωρίτερα σήμερα, την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν», υπογράμμισε. Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. 

«Σήμερα ολοκληρώνουμε» τη λύση για την Ελλάδα, είπε ο κ. Βόλγφανγκ Σόιμπλε. 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι «έχουμε μία συμφωνία η οποία είναι κατά 95% πιθανή άμεσα. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και ας φύγουμε από εδώ με μία συμφωνία που θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό πρόγραμμα, να εκταμιεύσουμε τη δόση και να διασφαλίσουμε, μεσοπρόθεσμα, τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κ. Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.. 

Πηγή Κέρδος


19,5% αυξήθηκαν στην Αθήνα οι αιτήσεις υπαγωγής το πρώτο εξάμηνο, λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια

Περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας εντάχθηκαν ή βρίσκονται στο κατώφλι του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της κρίσης έχουν στερέψει από ρευστότητα και επιζητούν εναγωνίως την προστασία του νόμου από τους πιστωτές. 

Το 2012 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες αιτήσεις ένταξης επιχειρήσεων στο άρθρο 99, το οποίο, σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, προσφέρει ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση που εντάσσεται στο ειδικό αυτό καθεστώς, αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποτρέπεται η πτώχευση.
 
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αλυσίδα Ατλάντικ: η ένταξή της στο άρθρο 99 δεν την έσωσε και αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο την περασμένη χρονιά. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η παράλληλη απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια εκτίναξε κατά 19,5% τις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που κατατέθηκαν μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2011. Από μια ταξινόμηση των αιτήσεων προκύπτει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης, της πληροφορικής, της εστίασης, των κατασκευών, της διαφήμισης και του ιατρικού εξοπλισμού. 

Συνολικά το εφετινό πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, έναν χρόνο νωρίτερα 124 και το 2009 - τότε ξεκινά ουσιαστικά η κρίση στην Ελλάδα - οι αιτήσεις υπαγωγής ήταν 95. Εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ήδη ενταχθεί στο άρθρο 99 είναι, μεταξύ άλλων, η Νeoset και η Sato από τον χώρο του επίπλου, η PC Systems από τον κλάδο της πληροφορικής, η Imperio από τον χώρο των μεταφορών και του logistics, η Μάρακ Ηλεκτρονική από τις λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών, οι εταιρείες Γαβαλάς, Γλου, Ridenco και Καρούζος από τον χώρο της ένδυσης και υπόδησης, το σουπερμάρκετ Ατλάντικ, η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma Hellas, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα παιχνιδιών Κου-Κου, η υποδηματοποιία Elite, η αλυσίδα ειδών ένδυσης Funny, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής γυναικείων υποδημάτων Rollini, η αλυσίδα καταστημάτων εμπορίας CD Metropolis, τα ρούχα Ysatis, η βιομηχανία εσωρούχων Apple Boxer, τα παιδικά ρούχα Tricoteen, οι διαφημιστικές και εκδοτικές επιχειρήσεις Leo Burnett και Unexpected Advertising, το τηλεοπτικό κανάλι Alter, το περιοδικό «Μotor Press» κ.ά. 

Εχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια από τον Ιούλιο του 2007, τότε που το άρθρο 44 του Πτωχευτικού Κώδικα έδινε τη θέση του στο άρθρο 99 το οποίο υποσχόταν να δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους βρίσκονταν στον προθάλαμο της πτώχευσης. Πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις έσπευσαν να γλιτώσουν από τις τράπεζες, τους προμηθευτές τους, το Δημόσιο αλλά και από τις απαιτήσεις των εργαζομένων σε αυτές. Ελάχιστες όμως κατάφεραν να εξυγιανθούν και προτού καν ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια (τέσσερα χρόνια) που τους επιτρέπει ο νόμος να παραμείνουν υπό την προστασία του άρθρου 99 κατέθεσαν τα όπλα.

Πηγή Τα Νέα


ΕΞΑΓΟΡΕΣ και συγχωνεύσεις ομοειδών επιχειρήσεων ή business plans που θα προβλέπουν τη ριζική τους αναδιάρθρωση, ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες από όσες ελληνικές επιχειρήσεις καταθέτουν αιτήματα για άντληση ρευστότητας. Οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν προς τις επιχειρήσεις πελάτες τους ότι η λιγοστή ρευστότητα θα κατευθύνεται πλέον μόνο προς τις υγιείς επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές ανάπτυξης και τους ζητούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από το έντονα υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο το χρήμα έχει γίνει δυσεύρετο και ακριβό.
Όσο υπήρχε φτηνό και άπλετο χρήμα, δηλαδή τα τελευταία περίπου 12 χρόνια, οι επιχειρήσεις δανείζονταν για όλες τις δραστηριότητές τους. Τώρα πια, λένε οι τραπεζίτες, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οι επιχειρήσεις, λένε οι ίδιοι, πρέπει να γίνουν (έστω οριακά) κερδοφόρες. Τα χρήματα για τη λειτουργία τους θα πρέπει να «βγαίνουν» από την ταμειακή τους ροή και όχι πλέον από δανεισμό.
Επικεφαλής επιχειρηματικής πίστης σε ιδιωτική τράπεζα τονίζει στην ΕΞΠΡΕΣ ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να διατηρήσουν τον τζίρο τους σε μία αγορά όπου οι μισθοί των εργαζομένων περικόπτονται και η ανεργία αυξάνεται ραγδαία. Απαιτείται εξωστρέφεια. Χρειάζεται να διευρύνουν τις αγορές τους και να εξάγουν σε κράτη που έχουν ανάπτυξη.
Οι επιλογές
Δύο δρόμοι υπάρχουν πλέον για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λένε οι τράπεζες. Ο πρώτος είναι η απομόχλευση, να μειώσουν δηλ. τον κύκλο των εργασιών τους, να προσαρμόσουν το λειτουργικό τους κόστος για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις και να «παίξουν» ένα success story που θα προβλέπει την αναδιάρθρωση σε τρεις βασικούς τομείς:
1) Την ανακατανομή των ετήσιων κεφαλαίων που χρησιμοποιούν, με κατεύθυνση προς την αύξηση του κύκλου εργασιών από ξένες αγορές,
2) Σημαντική έμφαση στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για να μπορεί η επιχείρηση να σταθεροποιηθεί και να διατηρηθεί τόσο στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές ξένες αγορές όσο και στην ελληνική.
3) Επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και εκ βάθρων προσαρμογή της επιχειρησιακής κουλτούρας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με την κλιμάκωση της πίεσης που ασκείται από τις τράπεζες για εξαγορές και συγχωνεύσεις, με στόχο ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό business plan.  Στην περίπτωση συγχωνεύσεων δύο επιχειρήσεων οι τράπεζες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με αναδιαρθρώσεις των υπαρχόντων δανείων τους, αλλά και με νέο χρήμα, εφόσον παρέχουν στην τράπεζα ένα πειστικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο η διοίκηση της επιχείρησης θα ακολουθεί πιστά.
Οι τραπεζίτες εκδηλώνουν έντονη ανησυχία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας και για την έλλειψη προοπτικών δεκάδων επιχειρήσεων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η πίεση που ασκούν προς την κατεύθυνση της προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα θα έχει διπλό όφελος για την οικονομία. Από τη μία πλευρά, οι υγιείς επιχειρήσεις θα αποτελέσουν καταλύτη για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν και επομένως να συμβάλουν έτσι στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ενώ παράλληλα θα παράγουν πλούτο. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χορηγούν δάνεια που θα αποπληρώνονται και δεν θα αναγκάζονται να απομειώνουν τα ίδια τους κεφάλαια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ήταν στα 110,32 δισ. ευρώ, από 122,6 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν από την έλλειψη ρευστότητας και επομένως την ανικανότητα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες που μένουν «ζωντανές» αγωνίζονται μέρα με τη μέρα για την επιβίωσή τους.
Τα επιχειρηματικά δάνεια που παρουσίασαν καθυστερήσεις το β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθαν σε 17,2%, έναντι 16,6% του πρώτου τριμήνου του 2012. Το γ' τρίμηνο έχουν παρουσιάσει αύξηση, ενώ στις πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις ζητούν αναδιαρθρώσεις του υπάρχοντος δανεισμού τους. Τα επιτόκια είναι δυσβάσταχτα. Για τις υγιείς επιχειρήσεις κυμαίνονται από 8%-10%, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις (κυρίως στις εξαγωγικές εταιρίες) που δανείζονται με επιτόκια 4,5%. 

Πηγή: Express.gr
 

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 22:50

Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν απόψε την καταβολή του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της", δήλωσε ο Γιούνκερ μετά τις δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. "Παραδέχομαι (...) ότι αυτή ήταν μια πολύ δυσκολη συμφωνία", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έγιναν "πολύ σημαντικές προσπάθειες" από όλες τις πλευρές.
Με μικρή άνοδο αντέδρασαν οι αγορές μετά την επίτευξη συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Τα futures (συμβόλαια)  για το πετρέλαιο τύπου Crude  ανέβηκαν κατά 0,4% στην αγορά της Νέας Υόρκης (ΝΥΜΕΧ) στα $88.09 το βαρέλι. Το Brent παράδοσης Ιανουαρίου 2013 ανέβηκε κατά 25 σέντ στα 111.17 δολάρια στη αγορά του Λονδίνου
Το Ευρώ ανέβηκε κατά 0,2% στα 1,2993 δολάρια με υψηλό στα $1.3009.
Μετά από δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. 
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν χαρακτήρισε τη συμφωνία "μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία" της ευρωζώνης. "Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε", τόνισε.
Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε νωρίτερα σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους και ο Μάριο Ντράγκι. Ο υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατέληξαν σε συμφωνία, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε τις πρωινές ώρες της Τρίτης, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η συμφωνία αυτή θα «μειώσει την αβεβαιότητα », ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους.
Στην τρίτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών μέσα σε ισάριθμες εβδομάδες οι διεθνείς πιστωτές συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 αντί για το στόχο του 120% που προβλεπόταν αρχικά. 
Η συνεδρίαση  ξεκίνησε στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) και διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την Κ. Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του  Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 Πηγή: Express.gr

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ενημερώνει ότι:

H καταγραφή φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΟΓΑ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012. Παράταση δεν θα δοθεί λόγω δεσμευτικών ημερομηνιών τεχνικής ολοκλήρωσης της καταγραφής. 
Για τη διευκόλυνση της καταγραφής των συνταξιούχων, που δεν έχουν παραλάβει την ενημερωτική επιστολή υπάρχει διαδικτυακή εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) «Εκτύπωση Ενημερωτικής Επιστολής Καταγραφής Παρουσίας Συνταξιούχων», μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώσουν την επιστολή καταχωρώντας τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου (ΑΜΣ) και τον ΑΜΚΑ.
Για τους συνταξιούχους, που στην ενημερωτική επιστολή δεν είναι συμπληρωμένος ο ΑΦΜ ή ο ΑΦΜ είναι λανθασμένος, υπάρχει  διαδικτυακή εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ, «Δήλωση ΑΦΜ για συνταξιούχους προς καταγραφή», μέσω της οποίας μπορούν να καταχωρήσουν το σωστό ΑΦΜ και να εκτυπώσουν την επιστολή.
Όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να καταγραφούν άμεσα (στα ΕΛ.ΤΑ. ή στην Τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης) διότι σε όσους δεν καταγραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης από το μήνα Ιανουάριο 2013 .
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ


Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται προς τα τέλη του 2014, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχύεται, η ανταγωνιστικότητά της θα βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά σημειώνει ότι αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη απ' αυτή που προβλέπεται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει εφέτος το 6,3% και η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική το 2013 (-4,5%) και το 2014 (-1,3%).
Για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και το 27,2% το 2014.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% το 2013 και στο 2,3% το 2014.
Ο πληθωρισμός (αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης) αναμένεται να γίνει αρνητικός το 2013 (-0,2%) και το 2014 (-0,8%), από 1,3% που εκτιμάται ότι θα κλείσει σε μέσα επίπεδα εφέτος.
Οι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθούν καλύτερα από τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, αναφέρει ο Οργανισμός.
Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι προτεραιότητα για να ενισχυθούν τα πιστωτικά κανάλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
Τέλος, ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνεται στην έκθεση, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη σταθερής αύξησης στο επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.
Πηγή Τα Νέα

Οι διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 θα είναι πιο καθοριστικές από ποτέ για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού εμπορίου.
Η ενίσχυση του επιχειρηματικού ιστού κάθε Ελληνικής Περιφέρειας θα πρέπει να είναι βασική στρατηγική επιλογή, για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και να δημιουργηθεί βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, με τελικό σκοπό την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι τη νέα περίοδο 2014-2020 στις δύο περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Αττικής και Νοτίου Αιγαίου θα μειωθεί η χρηματοδότηση σε όλες τις δράσεις και τα έργα κατά 50%.
Οι έξι περιφέρειες που θα μπουν σε καθεστώς μεταβατικής στήριξης είναι η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη. Οι πέντε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες που θα ευεργετηθούν με το ανώτερο των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Εγκυκλίου Σχεδιασμού του νέου κοινοτικού πακέτου στήριξης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Αττική αποτελεί μια από τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ελλάδος, και έχει δείκτη ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.. Αυτό σίγουρα καθιστά δυσχερή την όποια προσπάθεια διεκδίκησης αυξημένων πόρων για διαρθρωτικές δράσεις στην Αττική, δεδομένου ότι λειτουργούν οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας. Όμως, παράλληλα η Αττική εμφανίζει δραματικό ποσοστό αύξησης της ανεργίας καθώς από 14,1% το 2010 έφτασε το 23,8% το 2012, ήτοι μια αύξηση μεγέθους περίπου 59%. Τα ποσοστά δε αυτά είναι ακόμη πιο υψηλά στην περίπτωση των νέων ανθρώπων. Αυτό καταδεικνύει την άμεση ανάγκη παρέμβασης για την ανάσχεση αυτής της κατάστασης. Είναι λοιπόν σκόπιμο να αναδειχθούν οι επιπτώσεις για την Αττική, ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να επικαλεστεί κάτι ανάλογο για το Νότιο Αιγαίο όπου η ανεργία αυξήθηκε μόνο από το 13,7% πέρυσι στο 15,3% φέτος.
Η στοχοθέτηση που τίθεται από την στρατηγική της Ε.Ε. «Ευρώπη 2020» είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Ειδικά για την επιχειρηματικότητα, η λέξη-κλειδί είναι η ανταγωνιστικότητα, η οποία θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη χρήση νέων τεχνολογιών, από την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που απαιτούνται από τη σύγχρονη αγορά εργασίας, με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ελκυστικού για επενδύσεις και με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων, ευέλικτων και προσαρμοσμένων στα δεδομένα της οικονομικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση.
Ζητούμενο είναι στον προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020 να καταστεί σαφές ότι έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα για την ελληνική πραγματικότητα και ότι πρέπει να διευρυνθούν σημαντικά τόσο το πεδίο των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δραστηριοτήτων όσο και οι κατηγορίες των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Το γεγονός π.χ. ότι η εμπορική δραστηριότητα για μεγάλο διάστημα δεν ήταν επιλέξιμη προς χρηματοδότηση ή ότι επιχειρήσεις που εμφάνισαν λόγω κρίσης μια σημαντική κάμψη στο τζίρο τους, έμεναν έτσι εκτός των ορίων που έθετε το ΕΣΠΑ για τη δυνατότητα λήψης κρατικών ενισχύσεων, αποτελούν κατά την εκτίμησή μας, αδικαιολόγητους περιορισμούς για μια περίοδο, όπως η επόμενη προγραμματική περίοδος κατά την οποία η ελληνική οικονομία πρέπει να εξαντλήσει σε όλο το φάσμα της, τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μπορεί να έχει από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Συνεπώς, είναι κρίσιμο να τεθεί κατά την προγραμματική διαπραγμάτευση το θέμα της χαλάρωσης των όρων επιλεξιμότητας δράσεων και επιχειρήσεων. Η συμμετοχή του εμπορίου κρίνεται επιβεβλημένη, ενώ είναι σκόπιμο να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη δημιουργία διαμετακομιστικών υποδομών και συστημάτων στα λιμάνια της χώρας που θα βελτιώσουν κατά πολύ τη δυναμικότητα των ελληνικών λιμένων ως μηχανισμών διεξαγωγής εμπορευματικής δραστηριότητας και πρόσβασης τόσο από το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.
Το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης που θα διαδεχθεί για την περίοδο 2014-2020 το ΕΣΠΑ θα ονομάζεται «Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης», αποδίδοντας το «Partnership Agreement», ενώ θα διαθέτει σημαντικά λιγότερους πόρους περίπου 11,2 δις ευρώ με δυνατότητα επιπλέον αύξησης 20%. Τα νέα κοινοτικά κονδύλια θα απαιτούν περισσότερες δεσμεύσεις και αυστηρότερους κανονισμούς για να απορροφηθούν αυτήν τη φορά χωρίς καθυστερήσεις.
Δεδομένου ότι κατά την παρούσα φάση ζητούμενο είναι η έγκριση από το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του νέου κοινοτικού πακέτου, είναι σημαντικός για την Ελλάδα ο έγκαιρος καθορισμός στρατηγικών προτεραιοτήτων και προτεινόμενων έργων.
Η ΕΣΕΕ τίθεται στην διάθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης και επιθυμεί να συμμετέχει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς και εξειδίκευσης συγκεκριμένων δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βάση τη δραματική μεταβολή του ΑΕΠ σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση των 34,4 δις προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα τελικά κατάφερε να ενώσει την διχασμένη οικονομικά Ευρώπη και να γεφυρώσει τις αντίθετες απόψεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ.
Η συνολική συμφωνία του Eurogroup ούτε απλή είναι, ούτε εύκολη, αντιθέτως απαιτεί συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες μέσα σε 15 ημέρες, για να μας δοθούν επιτέλους τα 34,4 δις στις 13 Δεκεμβρίου σε ρευστό και εγγυήσεις.
Η επαναγορά των 20 τίτλων ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 63 δις από τους εταίρους μας μέσω του EFSF με περίπου 16 δις, σε συνδυασμό με την μείωση και την αναβολή καταβολής τόκων αλλά και της επέκτασης αποπληρωμής των διμερών δανείων, μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 40 δις ευρώ και να το καταστήσει βιώσιμο.
Ας ελπίσουμε ότι μετά τη χθεσινή συμφωνία για το χρέος και τις δόσεις θα δοθεί σύντομα βαθιά ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα στραφούμε πλέον όλοι στην προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας».

 Πηγή : ΕΣΕΕ

Στο 1,22 δισ. ευρώ έφθασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ. Από αυτά τα 696 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όσων καταναλωτών τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, οφειλές οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν σε διάστημα μικρότερο του έτους, καθώς το Νοέμβριο του 2011 ήταν 388,9 εκατ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει 8 αιτίες για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης:

1. Τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους ο οποίος (σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ) ζημίωσε τη ΔΕΗ κατά 131 εκατ. ευρώ πέρυσι, μέγεθος που προβλέπεται να αυξηθεί στα 300 εκατ. εφέτος, υπέρ των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.

2. Την υποχρέωση της ΔΕΗ να προμηθεύει το σύνολο των καταναλωτών, που έχει ως συνέπεια να υποχρεώνεται να αγοράζει ενέργεια από τρίτους ή να την εισάγει.

3. Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντήζελ και το μαζούτ.

4. Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

5. Τη διαρροή των κερδοφόρων πελατών προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές, για όσο διάστημα αυτοί δραστηριοποιούνταν στην αγορά.

6. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το κόστος του οποίου σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το επωμίσθηκε η ΔΕΗ.

7. Τα χρέη του Δημοσίου και ιδιωτών προς την επιχείρηση.

8. Τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα με την επιβολή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, που ήταν και η βασική αιτία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ΓΕΝΟΠ τάσσεται επίσης κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΔΕΗ που συνεδρίασε σήμερα ενημερώθηκε για τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το έργο της Πτολεμαϊδας 5, για το οποίο όμως δεν ελήφθη νεώτερη απόφαση. Η μονάδα, προυπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ έχει κατακυρωθεί εδώ και μήνες αλλά η σύμβαση δεν υπογράφεται ελλείψει χρηματοδότησης για το έργο. 
 
Πηγή: Express.gr

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 22:38

Οριστική λύση στα αυθαίρετα

Η θεσμοθέτηση από το ΥΠΕΚΑ της «Τράπεζας Γης» έρχεται να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην ανάπτυξη των πόλεων. Το εργαλείο αυτό, γνωστό και ως αγορά δικαιωμάτων γης έρχεται μέσα από την αποϋλοποίηση της ιδιοκτησίας, να συμβάλλει στη δημιουργία αστικών παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. 
«Αντικαθιστώντας παρωχημένα εργαλεία σχεδιασμού και δόμησης του χώρου» δηλώνει o Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Σωκράτης Αλεξιάδης, «δίνουμε την ευκαιρία αναζωογόνησης της οικοδομικής δραστηριότητας, που θα συμπαρασύρει και όλους τους υπόλοιπους κλάδους που εμπλέκονται με αυτήν».
Η «αγορά δικαιωμάτων γης» περιλαμβάνει και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης ως άυλου τίτλου, ένας θεσμός που έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες καθώς το ΣτΕ έχει μπλοκάρει εδώ και χρόνια την διαδικασία απαιτώντας από την Πολιτεία να θεσμοθετήσει τις ειδικές ζώνες υποδοχής του.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία:

    Δίδεται οριστική λύση στο θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με υπερβάσεις στη δόμηση με αγορά ΣΔ από την "τράπεζα γης" που θα δημιουργηθεί σε κάθε δήμο.
    Αξιοποιούνται τα εργαλεία απόσυρσης κτιρίων, συνένωσης ιδιοκτησιών και επεμβάσεων σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου υποβαθμισμένων περιοχών, από ιδιώτες επενδυτές με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση τους, όπως προβλέπει ο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).
    Διευκολύνεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, και η σύνδεση με επιχειρησιακά και επενδυτικά προγράμματα μεικτής οικονομίας, που ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό και θα είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εφαρμοσθούν και στην Ελλάδα.
    Τέλος, δίνονται κίνητρα αποκέντρωσης των υπηρεσιών καθώς οι τράπεζες γης θα δημιουργηθούν σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Ρυθμιστικό της Αθήνας

Συνεχίζοντας να τροφοδοτεί με εργαλεία χωρικού σχεδιασμού -με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη-, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δρομολογήσει ένα ευέλικτο και ταχύ σύστημα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής. Η ένταξη των εργαλείων αυτών στη λογική ανάπτυξης της πόλης, μεταθέτει και την κατάθεση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για την Άνοιξη του 2013.

Η πολεοδομική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό δημιουργεί νέες επενδυτικές προϋποθέσεις και αφετηρία επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.
Η τράπεζα Γης αναμένεται να θέσει σε τελείως νέα βάση τη σύγχρονη διαδικασία παραγωγής κτισμένου χώρου, καθώς καταργεί στην ουσία την αντιπαροχή, που κυριάρχησε σαν μοντέλο ανάπτυξης των ελληνικών όλεων τις τελευταίες δεκαετίες.

RED Business Forum
Το νέο θεσμό θα παρουσιάσει αναλυτικά στο έβδομο RED Business Forum, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, που θα πραγματοποιηθεί στο ΜΕΓΑΡΟ Μουσικής Αθηνών στις 27 Νοεμβρίου 2012.
Ο κ. Αλεξιάδης θα αναφερθεί και στα βασικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των έργων του ΥΠΕΚΑ που είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και το Πράσινο Ταμείο.

Πηγή : ΥΠΕΚΑ

Υποχρεωτικά οι ΔΟΥ πρέπει, στις περιπτώσεις διατροφών, να γνωστοποιούν την πλήρη περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να μπορεί να καθοριστεί το ύψος της.

Αυτό αναφέρει σε εγκύκλιό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής, προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ερμηνεύοντας τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και το Ν. 3842/2010, επισημαίνει ότι η γνωστοποίηση από τις ΔΟΥ των σχετικών με την περιουσιακή κατάσταση πληροφοριών των υποχρέων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να καθορισθεί το ύψος της -κατόπιν παραγγελίας του αρμοδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών- είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ποινική ευθύνη.

Συγκεκριμένα, η ποινική ευθύνη ανάγεται στην άρνηση υπαλλήλου να υλοποιήσει νόμιμο αίτημα πολίτη ή στην άρνησή του που αποσκοπεί στο να προσπορίσει στον ίδιο ή σε άλλο, τρίτο πρόσωπο, παράνομο όφελος. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 169 και 259) η άρνηση αυτή τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 έτη.

Όπως σημειώνει ο κ. Παντελής, η εγκύκλιος (7/2012) εκδόθηκε καθώς παρατηρείται το φαινόμενο οι αρμόδιες ΔΟΥ να γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υποχρέων διατροφής προσώπων και όχι τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία (όπως ακίνητα κ.λπ.) με αποτέλεσμα «να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των υποχρέων προς διατροφή προσώπων και τελικά ο ορθός καθορισμός του ύψους της, ή και να αρνούνται ρητά, υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση των εν λόγω στοιχείων επιτρέπεται μόνο όταν η αιτούμενη διατροφή αφορά τον έναν από τους πρώην συζύγους και όχι άλλα πρόσωπα».

ΠΗΓΗ : ΑΡΕΙΟΣ  ΠΑΓΟΣ

Σελίδα 1 από 10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline